Bestämmelser för utlåning av kanot

Det finns tre sätt att komma igång med paddlingen i SPK. Läs informationen nedan noga och ställ gärna frågor på paddla@spk.nu

SPK har motionskajaker, långfärdskajaker, havskajaker, surfskis och kanadensare för utlåning till klubbmedlemmar. För att verksamheten ska fungera är det viktigt att kajakerna hanteras rätt så att de inte går sönder. Du som paddlar behöver också en grundläggande förståelse kring säkerhet och kunna simma 200 meter. Flytväst på gäller för all paddling med klubbens kajaker.


Tre sätt att börja paddla:

1, Enklaste sättet att få tillgång till klubbens kajaker är att gå vår introkurs. Kursen riktar sig till alla som vill få tillgång till lånekajaker och det är ok att gå kursen som nybörjare med begränsad eller ingen erfarenhet. Introduktionen kostar 800 kr (som betalas enligt instruktion när du har en kursplats), tar ca 3 timmar vid ett tillfälle och hålls löpande. Kursens hela innehåll beskrivs längst ner på den här sidan. Kontakta dem som kan hålla introduktioner via paddla@spk.nu så läggs du till på en maillista och får besked när kurser hålls. När du får en kursplats så ska du också ansöka om och betala medlemskap. De två grundläggande målen med introduktionen är att du ska förstå och respektera risker, tex med kallt vatten, och att du ska kunna hantera kajakerna utan att de går sönder. Det tredje målet är att introducera de typer av kajaker och paddlar klubben har för att du som medlem ska kunna komma fram till vad du vill använda och varför. Introduktionen består av en rundvandring på klubben med information om verksamheten och de olika sektionerna. Vi tar sen ut ett antal olika typer av kajaker och paddlar och går igenom helt grundläggande paddelteknik och vad olika kajaktyper och paddlar har för egenskaper, för- och nackdelar. Vi går igenom hur kajakerna ska hanteras för att inte gå sönder och sen paddlar vi en kort sträcka och pratar lite paddelteknik och avslutar med att välta och ta oss i kajaken igen på enklaste sätt. Efter introduktion får du tillgång till ett särskilt fack där det finns plattpaddlar och vingpaddlar, stadiga motionskajaker, stadiga långfärds-och havskajaker och stadiga surfkis så att du kan börja utveckla din paddling och hitta den form som passar dig bäst.

 

2, Om du vill lära dig mer om de tekniker som finns för brittisk havskajak så kan du gå kursen för grönt paddelpass . Den kursen ger tillgång till kajaker på samma sätt som introkurs enligt ovan om du går kursen på klubben och du behöver inte nödvändigtvis klara examinationen men kursen ska vara påbörjad och räddningsövningarna godkända för tillgång till kajaker. Mer information finns här

 

3, Om du vill paddla lite snabbare och rankare motionskanot eller surfski så finns det ett antal lite ömtåligare kajaker att tillgå. Du ska då bli godkänd av en av klubbens examinatorer. Då ska du ha god kunskap från början till exempel genom att du paddlat i klubb förut eller så har du gått relevanta kurser och har erfarenhet. SPK har viss rabatt på kurser hos www.kajakspecialisten.se. Du ska också vara med på en rundvandring med examinator och få klubbens olika kajaktyper, rutiner m.m. förklarade. 

Du ska kunna visa prov på att du:
1. Kan hantera kajaken säkert på land och i vattnet
2. Kan agera rätt vid en kapsejsning och tömma kajaken på rätt sätt
3. Har kunskap hur man sköter klubbkajakerna för att minska slitage och undviker skador på kajakerna
4. Förstår skillnaden i hantering mellan havskajak och motionskajak

 

Efter godkännande enligt ovan så kan du få tillgång till kajaker. Alla kajaker som beskrivs under introkursen ligger i förråd med kodhänglås.

 

- Kom gärna ner till klubben och ta kontakt med aktiva på plats -

Villkor för kanotlån 

 Efter kurs (se ovan) får du som medlem låna kajaker som förvaras i ladans utbyggnad.  

  • Kajaker i det högra facket ska bokas via utsänt excelark   

  • För kajakerna i vänstra facket och mittenfacket gäller först till kvarn och lån noteras i lista på dörren 

 

  • Kajakerna får användas för dagsturer med start och avslut från klubbens bryggor 

  • Utpekade tåliga kajaker i plast (ej glasfiber) i det högra facket får användas för övernattning av medlem och får transporteras bort från klubben. En natt fritt, sen 100 kr/natt via Swish 123 10 797 48. Över 4 nätter kräver kontakt med styrelsen via info@spk.nu 

 

Hantera kajakerna försiktigt och lämna tillbaka dem i samma skick som du vill finna dem. Töm dem på korrekt sätt om du välter. 

 

Följ uppsatta instruktioner. Torka av kajaken, lägg kajaken på sin plats med fören inåt, annars kan roder skadas. Lämna paddel, flytväst och eventuellt kapell på rätt plats. 

Om något händer med utrustningen, rapportera det till info@spk.nu så löser vi det tillsammans. 

Du får ta med en gäst för dagpaddling som betalar 100kr via Swish 123 10 797 48 

Hör av dig på info@spk.nu om du har frågor. 

 

Du ska ha kunskap om allemansrätten  

Inte störa, inte förstöra är Allemansrättens andemening. Du förväntas hämta in kunskap om Allemansrätten, exempelvis genom att gå in på www.svenskaturistforeningen.se och där gå igenom Allemansrättsskolan, att gå in på  www.naturvardsverket.se och söka upp relevanta sidor, att se filmen www.tinyurl.com/2p986umt eller hämta in motsvarande kunskap på annat sätt.  

———————————————————————————————————————-

Innehåll i SPK:s introkurs:

 

Kursen har tre mål, i den ordningen de står nedan: 

-Att paddla säkert 

-Att inte ha sönder utrustningen 

-Att grundläggande förstå olika kajaker och paddlingstekniker 

 

Säkerhet:  

-Paddling sker på egen risk  

-Kallt vatten är en risk, särskilt på våren när det kan vara varmt på land men väldigt kallt i vattnet 

-Alltid flytväst på 

 

Kursen tar ca 3 timmar och vi kommer att bada så ta med ombyte/badkläder. Vi gör det här: 

 

-Rundvandring på klubben 

-Information om klubbens sektioner och verksamhet 

-Lära oss hur kajaker hanteras. Varsamt och akta rodret. 

-Visa klubbens olika kajaktyper och prata om vad de passar bäst för (motionskajaker, surfski, långfärdskajaker, havskajaker) 

-Paddlar. Skillnaden mellan vingpaddel och plattpaddel.    

-Kort om paddlingsteknik 

-Ställa in kajaken för dig 

-Komma i och ut kajaken med värdigheten i behåll  

-Hur paddla framåt, bakåt, svänga, bromsa 

-Vi paddlar bortom Kanaanbadet och tittar på ett läskigt grund 

Hemma vid bryggan:  

-Testa en kantring och att komma i kajaken igen 

-Den som vill testar att kantra och klättra i surfskski  

-Visa hur en kajak töms på vatten. Viktigt, kajaken går sönder om man gör fel 

-In med kajakerna på sina platser, roder utåt!